Oftest stillede spørgsmål - O.S.S.

 

Hvordan skal vildmarksbadet i træ plejes og vedligeholdes?

Vildmarksbadet i træ kræver mere pleje, ligesom et hegn eller en træplanke terrasse, end fx badekarret af glasfiber eller plast. Men vildmarksbadet i træ har to fordel, det er et naturlig produkt og tradition for generation til generation. Så, hvordan man plejer sit vildmarksbad?

1. Vildmarksbadet og dets udvidelse. Det nyt karbad i træ skal være udvidet. Hævelse af træet vil hjælpe de levende porer i træet til at absorbere fugt, og derfor forhindrer dette til at løbe vand gennem små huller. Hvis det er rigtigt, så det nyt vildmarksbad er nødt til at være en lille smule utæt. Plast eller andre materialer, såsom glasfiberbadekarre har ikke sådanne egenskab. Vildmarksbadet af varmebehandlet termo-træ har også væsentligt lavere vand permeabilitet, derfor har produkt af termo-træ ikke behov for at udvide sig.

Selve udvidelsen af badekarret tager nomalt op til 2-5 dage. Det skal bare være fyldt med vand, og lade det bare står.

2. Vildmarksbadet og imprægnering. Imprægneringen beskytter delvist træet fra de skadelige virkninger af fugt. Dette bør behandles mindst en gang om året. Mest sandsynligt, at man har valgt et vildmarksbad i træ, fordi det er et naturligt produkt, men for at pleje dette, skal man søge regelmæssigt for imprægnering eller antiseptiske dækning kun på den udvendige side. Hvis man ønsker, at træet kan bevare sin farve, så kan man også dække med naturtræ olie udefra. Det fastslås også, at den opløste havsalt i vandet kan delvis virke som imprægneringsmiddel.

3. Vildmarksbad og  fugtighed. Karbadets træ må ikke være for tør. Selvfølgelig, hvis det skete, det er ikke en tragedie - bare skal vildmarksbadet at udvide sig forfra. Derfor, hvis det er sommer og er varmt udenfor, skal vildmarksbadet være fyldt med vand hele tiden, når man har brug for at tømme  på grund af reparation eller andet årsag, så skal badekarret ikke stå for længtid uden vand.

Vildmarksbadet behøver ikke at være fyldt op helt til randen, det er naturligt, at vandet vil stiger af anvendelse af et eller flere personer, dermed vandet vil løbe ud. Det bør være mindst 10-15 centimeter vand op til kanten. Hvis vildmarksbadet er stor i diameter, vil vandstanden stige mindre, og hvis dette har en lille diameter stiger vandet mere.

4. Vildmarksbadet om vinteren. Karbadet i træ kan bruges også om vinteren - nogen siger, at vildmarksbadets den sande magi afsløres kun på denne års tid.  Det er vigtigt at vide, at vandet må ikke være i vildmarksbadet om vinteren. Naturligvis, fordi det kan forhindre imod udvidelse af isvand og er risiko for at skade eller endda brække træet i karbadet. Den gode nyhed er, at fugtighed er nok i luft om vinteren, så ofte behøves ikke at gøre noget ekstra indtil forår. Sandt nok, hvis vandet stadig siver, kan man udvide vildmarksbadet forfra og kan stramme karret i bøjlerne.

5. Vildmarksbadet og lukning. Det er helt almindeligt, at hvis badekarret ikke bruges, så er det bedst at lukke den. Det gøres for at beskytte karret for urenheder som kan falde i som fx blader, små grene. Det er også en sikkerhed for at små børn ikke falde i karret. Virksomhed Helbred til Dig A/S (UAB „Sveikata Tau“) producerer vildmarksbadet inklusive et låg, men hvis man har købt badekarret uden låg, kan man selv fremstille et træ låg enten kan anvende plastik tildækning for at beskyttelse mod snavs. I også vvelkommen at bestille et låg ved os.

6. Vildmarksbadet og dens vandudskiftning og rengøring. Som nævnt tidligere, det er nyttigt, hvis der altid vil være vand i. Da det ikke er meget økonomisk hyppigt at skifte vandet, derfor anbefales at rense den. Rengøringsmidler som fx de forskellige kemiske desinfektionsmidler imod bakterier og alger, samt midler til at gøre vandet rent og klar skal bruges regelmæssigt. I praksis anvendes de samme midler også i udendørs svømmepool. Dette kan hjælpe både med at beskytte træ og at rense urent vand mod bakterier. Ved aktiv brug af varmt vildmarksbad, skal vandet renses regelmæssigt. Hvis man glemmer til at gøre det i lang tid, så i dette tilfælde skal man gøre en såkaldt "chokbehandling". Til “chokbehandlingen” skal bruges rensemidler som indeholder brom, aktiv oxygen eller klor.

7. Renhed. Før badning i vildmarksbadet skal tages brusebad ligesom i svømmehal. Hygiejne er en vigtig ting, da badekarret ikke er så stort.

 

Hvad er Polypropylen (propen)?

Materialebeskrivelse:

PP -  er et delkrystallinsk termoplastisk materiale med en hvidlig til farveløs egenfarve, og en densitet på ca. 900-910 kg/m3. Det vil sige PP flyder på vand.

Glasovergangstemperaturen Tg ligger omkring -10 °C og set krystallinske smeltepunkt Tm på 165 °C.

Krystalliniteten ligger mellem 70-80 %.

Da polypropylen let oxideres, tilsættes antioxidanter til alle kommercielle produkter. Polypropylen er pga. den høje krystallinitet uigennemsigtig og hvid, men kan nemt indfarves. Polypropylen har fremragende udmattelsesegenskaber, som kan udnyttes i en hængseleffekt ved et korrekt design, hvor molekylkæderne er orienteret på tværs af hængslet; i mange sprøjtestøbte emner som kufferter, låg, husholdningsartikler, møbler, legetøj og batterikasser udnyttes denne effekt. Andre store anvendelsesområder er blæsestøbte medicinbeholdere og forbrugsvareemballage.

 

Hvorfor skal du vælge plast badekar?

Et plast badekar har sammenlignet med et badekar lavet i træ visse klare fordele. Der er meget mindre akkumulering af bakterier inden i tønden og er let at rense ud, desinficere og efterlade længere tid uden vand, uden risiko for revnedannelse. Det gælder både vinter og sommer.

 

Hvor længe den kører vildmarksbadekar ?

Det er tilrådeligt at sikre, at vandtemperaturen ikke er højere end 38 - 40 grader Fahrenheit. Dette vil sikre en behagelig spa effekt.

Vand opstart tid:

På forskellige tidspunkter af året, markforhold (korrigeret for intern eller ekstern varmelegeme):

Om sommeren: 2 -3 timer

Om vinteren: 3 - 4 timer.

Vand opstart gange på forskellige tidspunkter af året i markforhold (tilpasset elektriske varmeovne):

I sommeren 4 timer

Om vinteren: 5 - 6 timer

Denne beskrivelse giver dig nogle generelle oplysninger.

 

Hvad er plast (polypropylen) badekar? 

Plast badekar badekarets indre del er lavet fra polypropylen (propylen), eller almindeligvis kendt som plastmateriale. Den ydre del er lavet af forarbejdet grantræ. Denne type af badekar har længe vundet den førende  position på verdensmarkedet. Dette skyldes dens høje kvalitet.

 

Hvad er termo træ?

Thermo træ er damp-behandlet  (180-215°C) gran og / eller fyrretræ. Varmebehandlingen påvirker træets egenskaber. Det bliver meget modstandsdygtigt, forbedre dimensionsstabiliteten og varmeisoleringen. Det ændrede træ kan næsten ikke trække sig sammen eller udvide sig længere, derfor bibeholdes længere indtrykket af nyt træ sig. På grund af det fremragende æstetiske udseende og dimensionsstabiliteten af disse produkter er de ideelle til både indendørs og udendørs beklædning. De er øko-venlige, da der ikke anvendt noget form for kemikalier i produktionen, er termo træ ikke skadeligt for mennesker eller miljø. Den slags træ er enestående til at modstå ændringer af høje temperaturer og luftfugtighed, derfor er den særlige velegnet til husebeklædning, terrasser, altaner, hegn, vildmarksbade og saunaer.

 

Hvor mange mennesker passer ind i badekar?

Ifølge vildmarksbadekarret indre diameter og en voksens gennemsnitlig mål (højde og vægt på henholdvis ca. 175 cm, ca. 65 kg og gennemsnitlig skulder bredde ca. 55cm):

150 cm i diameter: 3 - 4 personer

160 cm diameter: 4 personer

170 cm diameter: 4-5 personer

180 cm diamterter: 5 personer

190 cm diameter: 5 - 6 personer

200 cm diameter: 6-7 personer

220 cm diameter: 7-8 personer